Progardia kan som de første i Danmark behandle patienter med fokuseret ultralyd

Progardia kan som det første privathospital herhjemme tilbyde behandling for sygdommen essentiel tremor, også kaldet rystesyge. Privathospitalet Progardia kan tage imod de første patienter allerede i år.

MRgFUS

Essentiel tremor

Hos Progardia kan vi fra i år behandle patienter, der lider af essentiel tremor – også kendt under betegnelsen ’rystesyge’. Hospitalet bliver dermed det første sted i Danmark, der kan forestå behandlingen. Det sker, efter Progardia har indkøbt udstyr til at behandle sygdommen med den anerkendte behandlingsform fokuseret ultralyd.

Ifølge Sundhedsstyrelsen rammes omkring 2.100 danskere hvert år af essentiel tremor. Af disse bliver kun et fåtal behandlet og det sker i udlandet – enten for statens eller egen regning. “Det er en langsommelig og hård proces, at vente på at blive visiteret og eventuelt at kunne modtage behandling,” siger overlæge hos Progardia, Niels Sunde.

”Sygdommen opleves af mange som voldsomt stigmatiserende, den nedsætter ens livsglæde og hæmmer ens hverdag voldsomt. Daglige gøremål, som at drikke et glas vand eller skrive på en computer, kan være voldsomt udfordrende. Nogen patienter ryster kun på hænderne, andre også på hovedet. Begge dele gør sygdommen meget synlig.”

Fokuseret ultralyd

Progardia har siden åbningen i februar 2021 fået flere forespørgsler på, om de kunne behandle essentiel tremor med fokuseret ultralyd-behandlinger. Det er den efterspørgsel, Progardias ledelse nu har valgt at reagere på.

”Vi besluttede, at vi ville imødekomme det behov, der er for behandling på området, og vi ser her en mulighed for at kunne hjælpe en masse mennesker. Vi har allerede ekspertisen til at kunne gennemføre behandlingen in house i kraft af de mange speciallæger, vi har tilknyttet. Vi iværksætter derfor forundersøgelser af patienter allerede her i november og igangsætter behandlingerne i december i år,” siger administrerende direktør for Progardia, Niels Thagaard.

Håbet er, at privathospitalet både kan behandle private såvel som patienter fra de offentlige ventelister.

Fokuseret ultralyd er en MR-vejledt behandling, hvor det område i hjernen, der forårsager essentiel tremor, opvarmes ved hjælp af ultralyd. Varmen destruerer det opvarmede væv, hvilket eliminerer rystelserne og helbreder patienten. Behandlingen varer kun et par timer og holder langvarigt eller endda resten af livet.

Fakta om essentiel tremor:

  • Essentiel tremor er en rytmisk, mekanisk oscillerende bevægelse
  • Cirka 10 procent af alle danskere over 60 år rammes af essentiel tremor
  • Mænd og kvinder rammes lige hyppigt af sygdommen
  • Sundhedsstyrelsen har opgjort, at cirka 2.100 danskere årligt rammes af essentiel tremor


Læs mere om essentiel tremor.

Det er den danske virksomhed Vingmed A/S, der leverer det avancerede ultralydsudstyr fra producenten INSIGHTEC. Udstyret fungerer sammen med en højkvalitets MR-scanner fra GE Healthcare.

Speciallæger

Morten Blaabjerg

Speciallæge i neurologi, professor

Frantz Rom Poulsen

Speciallæge i neurokirurgi, professor

Christian Bonde

Speciallæge i neurokirurgi

Matthias Bode

Speciallæge i neurologi

Niels Sunde

Speciallæge i neurokirurgi

Willy Altinok Krone

Speciallæge i radiologi

Ring eller skriv!
Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål

Du kan også finde svar på de mest almindelige spørgsmål på siden spørgsmål og svar.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Googles privatlivspolitik
och brugsbetingelser gælder.